Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Добромир Симидчиев: Има още какво да се желае в управлението на водния сектор

Липсва система за добър мониторинг и контрол, посочи бившият заместник-министър на регионалното развитие

гледано: 2834   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В страната се полагат необходимите грижи за водния сектор, но в управлението има още какво да се желае. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие.
Още по темата

„Това което се случва не е локално и когато за един ден паднат количествата, които надвишават средно месечните норми няма какво толкова да се направи и не можем да очакваме чудеса“, посочи той.

Симидчиев обаче е категоричен, че има какво да се желае още от управлението.

„Първо, нямаме единна система за онлайн следене на основни язовири, реки и т.н, в единна система с единен диспечерски пункт. Имаше идея за нещо такова, но тя не се реализира. Другото, което може да се направи е да се мерят по-добре водните количества“, каза експертът. 

По думите му другият проблем във водния сектор е липсата на единно звено, което да взема управленската роля при подобни ситуации.

Той е категоричен, че Министерство на околната среда и водите трябва да има обединяваща роля, но разкри, че то се концентрира върху големите язовири, където „нещата са добре“.

„По-малките язовири всъщност създават проблемите в населените места. За тях обаче се  грижат собствениците им вместо единна система“, посочи Симидчиев.

Той обърна специално внимание на ролята на общините.

„Ролята на общините е в няколко направления. Първо, те имат ангажимент за почистване на речните корита в организираните райони. Второ, кметовете са представители във ВиК асоциации и трето, общините са собственик на тези малки язовири, за които става въпрос“, изброи каква е ситуацията с ангажиментите на местните власти бившият заместник-министър на регионалното развитие.

Защо не се реализира проектът за управление на язовирите и реките?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Първи случай на индийския вариант на COVID-19 в България